Rahsia Bulan Kelahiran

Dah lama tak update blog ni.. Time nak update kebetulan lak web ni koma, biasa la, masalah server la, ape lagi.. huhh!!.. ok lah, tak nak bebel-bebel, korang mesti dah tau sebab ape web ni koma dari Anarm kn?.. skang ni sue nak cite satu kisah.. hohoho.. tak lah, nak kongsi info pasal rahsia bulan kelahiran korang.. Dah lama tak wat artikel tentang ramalan-ramalan atau kajian-kajian pasal diri kita ni. Sue lebih suka pasal ni sebenarnya.. tak caye pun, saje suka-suka.

Sue tengok ramai gak yang cuba application tentang ni kat facebook.. tp leceh la kan, kena wat tu wat ni baru kuar result.. k, ni sue dah wat list sume bulan, korang pilih la yang mana berkenan dihati.. hohoho.. First, mesti korang baca yang korang punye dlu kan? pastu korang akan baca pasal bulan kelahiran pasangan korang plak kan? kan? kan? hahahahaaa tau sangat dah.. tu dah lumrah alam percintaan/perkahwinan.. kalau takde kaitan tu abaikan je.. hehehe..

Berikut adalah kajian mengenai bulan dan sikap anda yang telah dijalankan oleh Yang Berbahagia Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah. Cehh! tiba-tiba je kuar ayat skema.. cuba korang check, apa kemungkinan sifat korang.. mana la tau sama macam yang dikaji tu. Jangan sifat yang tak baik pun nak diadakan jugak lepas baca ni.. nama pun kajian kan, bukan 100% sbijik macam sifat semulajadi korang skang ni. Jom tengok sape yang kenaa.. :D

Rahsia bulan kelahiran oleh Yang Berbahagia Dato' Dr. Fadzilah Kamsah

Bulan Januari

Korang lahir bulan Januari? ni lah sifat korang…

  • Bercita-cita tinggi dan orangnya serius
  • suka mendidik dan dididik
  • Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik
  • Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan
  • Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur
  • Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam
  • Pandai mengambil hati orang lain
  • Pendiam kecuali telah dirangsang
  • Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi
  • Mudah mendisiplinkan diri sendiri
  • Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema
  • Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya
  • Cukup sayang pada kanak-kanak
  • Suka duduk di rumah
  • Setia pada segala-galanya
  • Perlu belajar kemahiran bersosial
  • Sifat cemburu yang sangat tinggi
  • Sama tak ngan sifat korang skrang?

Bulan Febuari

Sape yang lahir untuk bulan Febuarini plak sifat korang…

  • Berfikiran abstrak
  • Sukakan benda yang realiti dan abstrak
  • Bijak dan pintar
  • Berpewatakan yang mudah berubah
  • Mudah menawan orang lain
  • Agak pendiam
  • Pemalu dan rendah diri
  • Jujur dan setia pada segalanya
  • Keras hati untuk mencapai matlamat
  • Tidak suka dikongkong
  • Mudah memberontak apabila dikongkong
  • Suka kegiatan yang lasak
  • Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
  • Mudah mempamerkan marahnya
  • Tidak suka benda yang remeh-temeh
  • Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya
  • Sangat berani dan suka memberontak
  • Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya
  • Pemerhatian yang tajam
  • Suka hiburan dan sukan
  • Suka benda yang bersifat seni
  • Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran
  • Berkecenderungan pada benda yang tahyul
  • Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
  • Belajar untuk mempamerkan emosi
  • Brapa pratus kajian ni kena ngan sifat korang?

Bulan Mac

Sifat untuk orang yang lahir bulan Mac plak….

  • Berpesonaliti menarik dan menawan
  • Mudah didampingi
  • Sangat pemalu dan pemendam rasa
  • Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati
  • Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran
  • Suka pada kedamaian
  • Sangat peka pada orang lain
  • Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
  • Tidak cepat marah dan sangat amanah
  • Tahu membalas dan mengenang budi
  • Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
  • Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
  • Suka berangan-angan
  • Suka melancong
  • Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi
  • Kelam kabut dalam memilih pasangan
  • Suka dengan hiasan rumahtangga
  • Punya bakat seni dalalm bidang muzik
  • Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik
  • Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan
  • Haaa.. camne, sama tak? Jangan perasan lak klu kena puji.. bersyukur dengan anugerah yang diberi olehNya..

Bulan April

Lahir bulan April ni lah sifatnya…

  • Sangat aktif dan dinamik
  • Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal
  • Sangat menarik dan pandai menjaga diri
  • Punya daya mental yang sangat kuat
  • Suka diberi perhatian
  • Sangat diplomatik (pandai memujuk)
  • Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang
  • Sangat berani dan tiada perasaan takut
  • Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah
  • Emosi cepat terusik
  • Cuba kawal perasaan
  • Kecenderungan bersifat pendendam
  • Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan
  • Kuat daya ingatan
  • Gerak hati yang sangat kuat
  • Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain
  • Berpenyakit disekitar kepala dan dada
  • Sangat cemburu dan terlalu cemburu
  • Cuba perbaiki jika ada kelemahan.

Bulan Mei

Sape lahir bulan Mei? Angkat tangan.. hehehe.. korang adalah seorang yang….

  • Keras hati & degil
  • Kuat semangat & bermotivasi tinggi
  • Pemikiran yang tajam
  • Mudah marah apabila tidak dikawal
  • Pandai menarik hati & perhatian orang lain
  • Perasaan yang amat mendalam
  • Cantik dari segi mental & fizikal
  • Tidak perlu dimotivasikan
  • Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain
  • Mudah dipujuk
  • Bersikap sistematik (otak kiri)
  • Suka berangan
  • Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu
  • Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit
  • Daya khayalan yang tinggi
  • Permikiran yang tajam
  • Pandai berdebat
  • Fizikal yang baik
  • Kelemahan sistem pernafasan
  • Suka sastera, seni & muzik serta melancong
  • Tidak berapa suka duduk di rumah
  • Tidak boleh duduk diam
  • Tidak punya ramai anak
  • Rajin dan bersemangat tinggi
  • Agak boros
  • "Tidak punya ramai anak..?" sape yang nak anak ramai tu kena lbihkan usha la ye.. usaha tangga kejayaan..

Bulan Jun

Lahir bulan Jun gini lah keputusannya..

  • Berfikiran jauh & berwawasan
  • Mudah ditawan kerana sikap baik
  • Berperangai lemah lembut
  • Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood
  • Idea yang terlalu banyak di kepala
  • Bersikap sensitif
  • Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir)
  • Sukar melakukan sesuatu dengan segera
  • Bersikap suka menangguh-nangguh
  • Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik
  • Cepat marah & cepat sejuk
  • Suka bercakap & berdebat
  • Suka buat lawak & bergurau
  • Otaknya cerdas berangan-angan
  • Mudah berkawan & pandai berkawan
  • orang yang sangat tertib
  • Pandai mempamerkan sikap
  • Mudah kecil hati
  • Mudah kena selsema
  • Suka berkemas
  • Cepat rasa bosan
  • Sikap terlalu memilih & cerewet
  • Kurang mempamerkan perasaan
  • Lambat untuk sembuh apabila terluka hati
  • Suka pada barang yang berjenama
  • Mudah menjadi eksekutif
  • Kedegilan yang tidak terkawal
  • Sesiapa yang memuji, dianggap musuh
  • Siapa yang menegur dianggap kawan
  • Orang puji pun jadi musuh? bahaya ni.. heheheh

Bulan Julai

Lahir bulan Julai… Apa yang istimewanya….

  • Sangat suka didamping
  • Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki
  • Agak pendiam kecuali dirangsang
  • Ada harga dan maruah diri
  • Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan
  • Mudah dipujuk dan bercakap lurus
  • Sangat menjaga hati orang lain
  • Sangat peramah
  • Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya
  • Berjiwa sentimental
  • Jarang berdendam
  • Mudah memaafkan tapi sukar melupakan
  • Tidak suka benda remeh-temeh
  • Membimbing cara fizikal dan mental
  • Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang
  • Layanan yang serupa terhadap semua orang
  • Tinggi daya simpati
  • Pemerhatian yang tajam
  • Suka menilai orang lain melalui pemerhatian
  • Mudah dan rajin belajar
  • Suka muhasabah diri
  • Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama
  • Suka mendiamkan diri
  • Suka duduk di rumah
  • Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
  • Tidak agresif kecuali terpaksa
  • Lemah dari segi kesihatan perut
  • Mudah gemuk kalau tak kawal diet
  • Minta disayangi
  • Mudah terluka hati tapi lambat pulih
  • Terlalu mengambil berat
  • Rajin dalam membuat kerja
  • Baik budaknya.. anak sape la ni..,

Bulan Ogos

Sape lahir bulan Merdeka (Ogos), korang ni mesti…

  • Suka berlawak
  • Mudah tertawan padanya
  • Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain
  • Berani dan tidak tahu takut
  • Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan
  • Pandai memujuk orang lain
  • Terlalu pemurah & bersikap ego
  • Nilai harga diri yang sangat tinggi
  • Dahagakan pujian
  • Semangat juang yang luar biasa
  • Cepat marah & mudah mengamuk
  • Mudah marah apabila cakapnya dilawan
  • Sangat cemburu
  • Daya pemerhatian yang tajam & teliti
  • Cepat berfikir
  • Fikiran yang berdikari
  • Suka memimpin & dipimpin
  • Sifat suka berangan
  • Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat
  • Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk
  • Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit
  • Belajar untuk bertenang
  • Sikap kelam kabut
  • Romantik, pengasih dan penyayang
  • Suka mencari kawan
  • Agak-agak je.. kalau tak sama jangan marah ek..

Bulan September

Lahir bulan September, sifat korang ialah..

  • Sangat bersopan santun & bertolak ansur
  • Sangat cermat, teliti & teratur
  • Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik
  • Pendiam tapi pandai bercakap
  • Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati
  • Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur
  • Kerja yang dilakukan sangat sempurna
  • Sangat sensitif yang tidak diketahui
  • orang yang banyak berfikir
  • Daya pentaakulan yang baik
  • Otak bijak & mudah belajar
  • Suka mencari maklumat
  • Kawal diri dari terlalu mengkritik
  • Pandai mendorong diri sendiri
  • Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia
  • Suka sukan, hiburan & melancong
  • Kurang menunjukkan perasaannya
  • Terluka hatinya sangat lama disimpan
  • Terlalu memilih pasangan
  • Sukakan benda yang luas
  • Bersistematik
  • Kekalkan sifat-sifat yang baik tu.. Jika mampu, perbaiki kelemahan diri.

Bulan Oktober

Sifat orang yang Lahir pada bulan Oktober ialah:

  • Suka berbual
  • Suka orang yang sayang padanya
  • Suka ambil jalan tengah
  • Sangat menawan & sopan santun
  • Kecantikan luar & dalam
  • Tidak pandai berbohong & berpura-pura
  • Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan
  • Sentiasa berkawan
  • Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama
  • Cepat marah
  • Macam pentingkan diri sendiri
  • Tidak menolong orang kecuali diminta
  • Suka melihat dari perspektifnya sendiri
  • Tidak suka terima pandangan orang lain
  • Emosi yang mudah terusik
  • Suka berangan & pandai bercakap
  • Emosi yang kelam kabut
  • Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan)
  • Suka melancong, bidang sastera & seni
  • Pengasih, penyayang & lemah lembut
  • Romantik dalam percintaan
  • Mudah terusik hati & cemburu
  • Ambil berat tentang orang lain
  • Suka kegiatan luar
  • orang yang adil
  • Boros & mudah dipengaruhi persekitaran
  • Mudah patah semangat
  • Btol ke?

Bulan November

Yang lahir bulan November pula…

  • Banyak idea dalam perkara
  • Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya
  • Berfikiran kehadapan
  • Berfikiran unik dan bijak
  • Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa
  • Pemikiran yang tajam
  • Daya firasat yang sangat halus dan tinggi
  • Sesuai jadi seorang doktor
  • Cermat dan teliti
  • Personaliti yang dinamik
  • Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia
  • Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
  • Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran
  • Terlalu degil dan keras hati
  • Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya
  • Tak suka marah kecuali digugat
  • Mudah ambil berat terhadap orang lain
  • Pandai muhasabah diri
  • Cara berfikir yang lain dari orang lain
  • Otak yang sangat tajam
  • Pandai mendorong diri sendiri
  • Tidak hargai pujian
  • Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu
  • Cuba sampai berjaya
  • Badan yang sasa
  • Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik
  • Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
  • Suka duduk d irumah
  • Sangat rajin dan berkemampuan tinggi
  • Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia
  • Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi
  • Bercita-cita tinggi
  • Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah.
  • Bahaya ni.. "pandai mencungkil dan mencari rahsia.".. sesuai la kot jadi wartawan.. heee

Bulan Disember

Bulan Disember, bulan kelahiran ku.. :)

  • Sangat setia dan pemurah..
    Komen sue : Setia tu ye la kot.. tang pemurah tu tengok orang gak.. hehehehe..
  • Bersifat patriotik..
    Hahahahahaaaa~
  • Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan..
    Komen sue : Kureng..
  • Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa..
    Komen sue : Kalau bleh sume keja nak siapkan cepat-cepat
  • Bercita-cita tinggi…
    Komen sue : cita-cita je tinggi, empunya badan tak tinggi mana pun.. hahaha
  • Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi…
    Komen sue : Bukan jenis gila kuasa
  • Seronok bila didampingi..
    Apa pendapat korang?
  • Suka bercampur dengan orang..
    Komen sue : tengok keadaan gak
  • Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai..
    No komen
  • Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur..
    Komen sue : ye kot
  • Tidak pandai berpura-pura..
    Komen sue : memang tak pandai nak menipu pun.. takut kantoi..
  • Cepat marah…
    Komen sue : tapi banyak sabar.. sabar slagi bleh.
  • Perangai yang mudah berubah-ubah..
    Komen sue : ye kot
  • Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi…
    No komen
  • Benci pada kongkongan…
    stuju sangat2..
  • Suka berlawak..
    Komen sue : ye ke?
  • Pandai buat lawak dan berfikiran logik…
    Komen sue : tak pandai la nk wat lawak..
  • Sifat korang yang lahir bulan ni sama tak macam prangai sue?

Nota menyelit skit.. :D

Sempena 13 Mei ni, Sue nak ucapkan Happy 25th Birthday to my lovely hubby. Semoga di panjangkan umur, diberi kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki, dipermudahkan segala urusan, sentiasa diberkatiNya dan dapat cepat-cepat kawin.. Amin amin amin Ya Rabbalalamin.

Happy 25th Birthday to my hubby



29 Comments

  1. yhy says

    Lelaki lahir pd bulan oktober mempunyai sikap yg sama dgn wanita yg lahir pd bulan julai

  2. Azfar says

    mmg btul la apa yg dikatakn pd bulan jun tu …bunyinya mmg mcm aku pun ….hehehehehttp :devil: :tongue:

    • Suraya says

      @nazra: biasa la cmtu.. dh namanya kajian kn.. xsume sama macam prangai kita.. lain la klu diorang kaji diri kita sndri.. huhuhuuuu

    • Suraya says

      @MediaHehe: ye ek.. mesti main sapu je ni kn.. atau takut kawin lambat.. pelan2 kayuh, nnt jumpa la yg sesuai..

Trackbacks