Belajar Buat Web

Sekarang ni Sue sedang sibukkan diri dengan kelas belajar buat web. Sifu Sue siapa lagi kalau bukan pakwe Sue. Die memang terer buat web ni.

Mula-mula dulu Sue pandai update blog je. Itu pun guna VISUAL kat WordPress. Memang tak reti buat web. Tak pandai langsung nak guna HTML. Ni first time update blog guna HTML.

Sekarang ni sifu paksa belajar coding pulak. Senang nak buat web katanya (poning kepala den dibueknyo). Punya la banyak code yang nak kena ingat.

Kerja Sue mula-mula copy-paste copy-paste je, pastu tukar mana yang perlu. Sifu tak tahu pun. Haha.

So, untuk keselamatan buat la benda yang paling Sue terer sejak dulu iaitu copy & paste.

Tapi baru-baru ni kantoi lak aktiviti copy & paste tu. Sifu suruh taip coding untuk buat link gambar. Sue tak ingat. Yela, mane nak ingat, dok copy paste je, bukan hafal.

Ada coding yang dah hafal. Cuma kebetulan coding tu Sue tak hafal lagi, tu yang kantoi.

Belajar Buat Web Guna Coding

Korang semua mesti dah terer kan bab coding ni. Sue baru ada masa nak belajar. Belajar coding kat Dreamweaver, belajar buat jadual, borang pun dah belajar cuma tak berapa pandai lagi.

Tengok la berapa banyak coding yang Sue nak kena check, tukar. Ni yang dah sedia ada. Kalau kena buat yang baru lagi la.. Kena buat dari awal.

Tapi takpe, lama2 nanti terer la Sue buat web kan? Hehe.. Berangan la pulak.

belajar buat web coding dreamweaver

Ni antara tugasan yang dia bagi. Dia banyak kerja lain, tu yang bagi kat Sue suruh buatkan. Sekarang ni Sue dah pandai dah sikit2, susun artikel macam yang Sue nak. Baru puas hati buat sndiri. Biasa dia je dok buatkan.

Kalau dia banyak kerja memang tak siap la. Website yang Sue belajar buat pun dah hampir siap. Tapi bukan semuanya Sue buat, skit2 je tunggu nak publish. Server problem lagi.

Seronok sebenarnya dapat buat website sendiri.

Kesimpulannya, kepada sesiapa yang tak berapa pandai atau memang tak pandai buat web macam Sue ni, belajar la ye. Bessttt!! Tapi nanti jangan ada yang suruh Sue buat web dah la.. Tak berapa pandai lagi.

Akhir kata, terima kasih kepada Sifu yang sudi mengajar Sue. Nanti ajar lagi ek.. 🙂

10 Comments

  1. wah bestnyer ade pakwe bleh ajar..nnti boleh la belaja ngan sue plk ek:)

    • @Farah, boleh je.. sue pun masih blaja lg ni.. bnyk bnda lg yg xthu.. klu ada nk tnye pape email je sue, kot2 bleh tlg.. klu xleh, mintk tlg sifu a, ape lg.. hehe 🙂

  2. salam…
    memang bestkan dapat wat web…
    nanti boleh la citer lagi apa site tu buat web…
    apapun appy selalu
    .-= pak long´s last blog ..Pak Long tetap prihatin =-.

    • @pak long, wasalam.. a’ah, best blaja wat web.. banyak bnda lg xthu, mcm tersekat-sekat je nk wat mcm yg nk.. selera ni mngalahkan ilmu yang ada.. tu yg jd masalah tu 🙂

  3. hehe.. tu la nmpk makin rajin beronline.. (mesti pengaruh si die kan?) tp pakcik tu xnmpk online pon skrg cet! haha.. nnt kalu sue ado ilmu baghu gak.. sharing2 la.. oghe pong nok blaja ugok.. hehe 🙂
    .-= Lolo´s last blog ..Tahun Baru: 2010 =-.

    • @Lolo, hehe.. mmg die yg dk galakn pn.. dlu rajin gk nk beronline, tp xde mase.. keja mcm org gile.. org gile pn xkeja camtu.. 😐 anarm bz ngn keja die, 2 yg terpaksa blaja wat sndri ni.. ari ni dpt ilmu SEO lak.. marilah kito pakat blaja ramai-ramai..
      .-= sagitaurus´s last blog ..Belajar buat web =-.

  4. wakakaka.. lame x masuk sini.. ke layout je dah tukar? nway ramai dah berkecimpung ke dunie web.. same la kite.. 😛
    .-= Lolo´s last blog ..Tahun Baru: 2010 =-.

    • @Lolo, sejak terbinanye blog ni, klu tak silap baru sekali je tukar layout.. hehe.. ni baru nak stat explore sendiri.. hope ramai la yang sudi kongsi-kongsi ilmu.. 🙂

Leave a Comment