Fenomena April Fool

April Fool

Hari April Fool merupakan hari yang disambut setiap 1 April di kebanyakan negara. April Fool’s Day ini mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol.

Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya ini. Hari ini disambut dengan usikan atau gurauan terhadap kawan, musuh, jiran, dan orang lain dengan tujuan bergurau senda atau memalukan mereka.

Sambut April Fool

Apa yang bestnya sambut April Fool ni? Bagi sue, kalau nk bergurau tak perlu tunggu hari April Fool, hari-hari biasa pun bleh bergurau. Tapi gurau-gurau biasa jela, jangan melebih-lebih lak.

Maybe, mereka-mereka yang suka menyambut hari ni adalah orang yang suka kacau orang tapi tak nak kena marah.. bleh bagi alasan ‘April fool’. Kalau gurau-gurau biasa takpe la.. tapi kalau orang terkena tu anggap serius sampai melibatkan orang lain lak camne? tak pasal-pasal jadi kes besar lak.. masalah tu beb..

so, klu bleh takyah la wat tu sume.. klu kita yang terkena camne?, mesti sakit hati kan? diorang pun camtu la.

Kalau ada yang sakit hati tu takyah la amik peluang time April Fool ni.. setel baik-baik.. bukan apa, nk elakan masalah lagi besar berlaku.. bermaaf-maafanlah kita.. jangan tunggu hari raya baru nak minta maaf.. takut tak sempat je.. kang pergi dulu sebelum sempat wat pape. (mintak jauh la kan)

april fool joke
pic from http://hail-nekoyasha.deviantart.com -TQ 🙂

Moral of the story, jangan sambut April Fool, tak kira la sekadar nak gurau-gurau je ke atau memang nak balas dendam sebab dah terkena sebelom ni.. buruk padahnya kalau tak kena gaya, masa dan keadaan..

Anggaplah 1 April hanya hari biasa di bulan April. Jika ada peristiwa yang istimewa berlaku pada tarikh ini, ingatlah selalu, kecuali April Fool yang takde maknanya ni.

Akhir kata di hari April Fool ni, sue nak minta maaf jika pernah terbuat April Fool kat sape-sape sblom ni.. rasanya takde kot.

15 Comments

  1. kena mengena dah jadi macam budaya dalam masyarakat kita. tak payah nak tunggu april fool. everyday fool pun ada. tapi berapa ramai yang boleh menerima gurauan itu semua.

  2. huh.. april fool? boleh ke kita sambut?
    .-= Frantz-Senpai´s last blog ..Cipta Ringtone On-The-Line =-.

    • @Frantz-Senpai: bg sue, xyah smbut la kot.. bkn ada pekdah pape pn.. klu perayaan ini dianggap serius, bleh kata sume tkt bila tiba 1 april.. kang xpsl2 ramai yg xkuar rumah.. mintk E.L kt bos.. :p
      .-= suraya´s last blog ..Fenomena April Fool =-.

  3. X pernah sambut perayaan2 org putih ni mcm Valentine atau April Fool. Sebab perayaan2 mcm ni kita selalu buat setiap hari. Apa yg paling special ialah perayaan hari jadi seseorang dan perayaan yg sepatutnya kita sambut spt Aidilfitri, Aidiladha, Maal Hijrah…

    Perayaan org putih ni mcm dah selalu kita sambut hari2…org putih tu saja je nak wat perayaan2 cam gini sebab diorang xde hari special…jadi x perlu sambut sangat perayaan yg pelik2 spt Valentine & April Fool ni…

    Bukan ke hari2 kita boleh bergurau…heheheh

  4. bagi saya,saya beriktikad bahawa april fool ini haram kerana berkaitan dengan kejatuhan kerajaan islam di sepanyol =( =( =( =( =( =( =( =( =( =( =( =(

    • @Muhd Hisyamuddin: masing2 ada pendapat sendri.. ape2 pn buat yang terbaik demi diri sendri, keluarga, agama, bangsa & negara..

      cehh.. mcm bg cramah je.. hahaha

    • @Muhd Hisyamuddin, setuju dgn pendapat ko. haram dan tak elok sebab ada kaitan dengan kejatuhan islam. and also valentine day. tak payah la sambut2

  5. arini aku dh siap sedia utk diapril foolkan oleh students2 aku..hukhuk

Leave a Reply