Kerja Kerajaan (Bahagian 1)

Kerja Kerajaan

Kerja kerajaan, atau nama lain yang biasa kita dengar ‘kerja gomen’. Mungkin semua orang impikannya dan mungkin ada gak yang dah serik, boring kerja dengan kerajaan.

Semuanya ada sebab-sebab masing-masing. Tapi apa yang kita semua tahu banyak keistimewaannya bila kita kerja dengan kerajaan ni. Terjamin masa masa depan orang cakap.

Nak apply loan bank senang, dapat banyak elaun tu elaun ni dan banyak lagi keistimewaannya yang Sue pasti korang pun mesti dah tahu kan.

Tapi yang pastinya Sue tak pernah lagi kerja dengan kerajaan. Bukan tak nak, tapi tak pernah dapat.

Macam-macam dah usaha tapi tak pernah dapat. Takda rezeki kerja dengan kerajaan kot.

Sebenarnye Sue nak cerita pasal satu kisah nak apply kerja kerajaan. Yang boleh keluar topik ni sebab semalam Sue tengok drama seram kat TV3, ‘Jangan Tegur… Lagi‘. Layan jela dah takde cerita lain yang best kt TV masa tu.

Rumah sewa takda ASTRO. Kalau ada astro tu banyak jugak la cerita yang boleh tengok walaupun selalu ulang tayang.

Dalam drama seram tu ada scene bomoh. Sebab bomoh tu la yang boleh keluarnya cerita pasal apply kerja kerajaan ni.

Sue tengok cerita tu dengan sepupu dan anak sedara Sue (along). Along la yang buat lawak bodoh pasal bomoh. Tapi bodoh-bodoh pun ada ramai jugak yang percaya kat bomoh-bomoh ni kan? Kan?

Jumpa bomoh untuk kerja kerajaan

Jumpa Bomoh Untuk Kerja Kerajaan

Along cerita, ada la sorang hamba Allah ni. Punya la malang budak tu, dok apply kerja kerajaan lebih kurang 2 tahun jugak la. Tapi tak pernah dapat walaupun macam-macam dah dia buat.

Nak kata kelulusan tak tinggi tu tak jugak. Kira layak la kalau nak kerja kerajaan. Kesian betul. Lagi teruk daripada Sue.

Tapi satu je yang kita semua patut contohi budak tu, semangat die. Tak pernah putus asa. Bagus budak ni.

Sebab tak pernah putus asa jugak la mak ayah diorang bawa budak ni pergi jumpa bomoh. Mintak bomoh tu tengok-tengokkan anak dia kenapa susah sangat nak dapat kerja kerajaan.

Menurut kata bomoh tu, ada yang menyekat nama budak tu daripada diterima di mana-mana jabatan kerajaan. Kesian pulak dengar. Tapi betul ke? Boleh percaya ke cakap bomoh tu?

Korang percaya tak? Harap korang dapat bagi pendapat korang pasal ni…

Bersambung…


p/s : Dalam siri 2 nanti Sue akan ceritakan kesudahan kisah budak tu. Nak survey apa yang korang jangka kesudahannye macam mana.

Dapat ke budak tu kerja dengan kerajaan lepas dia jumpa bomoh tersebut? Betul ke bomoh tersebut dapat mengatasi masalah budak tu? Apa yang bomoh tu lakukan untuk mengatasi masalah budak tu?

Tungguuuu.. 🙂

15 Comments

  1. boleh percaya ke bomoh-bomoh nih..rasanya kalau nak dapat kije kerajaan mestile buat perwatakan yang menarik dan rezult yg gempak..batu kerajaan terima…huhu..tak dapat kerajaan,swasta pon jadik..huhu
    .-= apiih´s last blog ..10 Kelebihan Lelaki tiada kekasih =-.

    • @apiih: ntah laa.. tp ramai lg yg pecaye dengan bomoh2 ni.. demam skit, bomoh.. batuk2 skit, bomoh.. huhu..

      keje sendiri lagi best.. 🙂

  2. x best citer Jangan Tegur Lagi..!
    Cam pe ntah.!

  3. tu mesti bomoh degawan kan?
    huh. dah tau dah tu. :o:

  4. :(( kalo kerja kerajaan kena ada kabel besaq.. 1 lg kalau ada rezki tu ada la.. kena igt tu.. takdak rezki tak boleh nak buat apa…

  5. nak keje kerajaan pon sanggup jumpe bomoh? ntah betol ke x bomoh tu xtau la.. bongok.. 🙂
    .-= Anarm´s last blog ..Sembunyikan versi wordpress daripada Hackers =-.

    • @Anarm, dh namanye manusia, sume snggup wat asalkan dpt.. usha ngn cara btol xpe gk, ni ngn cara ‘haram’.. ape nk jd la ngn manusia zaman skng ni..ish3!

  6. sape yg teruk betoi nk bomoh sekat2 budak tuu.. sian… aku rase budak tu dpt gak. sebab bapak die pun bomoh gak. aahahaha
    .-= paeh´s last blog ..Mengenai Dapatwang.com =-.

    • @paeh, tu la.. tp mmg ramai yg dengki tgk org lain sng.. sian bapak die, xpsl2 kena tuduh jd bomoh.. bapak die xde wat keja pape pun.. nantikn ending cite 2.. sape yang teka ngn btol dpt g melancong ke Medan ****. :p

Leave a Reply